TÚRÁK TÉLEN

TÉLI KALANDTÚRÁK SZÉKELYFÖLDÖN

2022. január 9. és március 5. közötti túratervek

 

„Télen más színe van a tájnak, és más íze a SZÉKELYFÖLDI KALANDTÚRÁKNAK!”

Aki már nyaralt Erdélyben a gyönyörű, lágy, zöld, vadregényes tájon, annak javasoljuk, hogy egyet ”teleljen” is ott!  Erdély télen: hideg, fagyos és zord, de annál gyönyörűbb és tekintélyt parancsolóbb, mint nyáron!

 

Megmutathatjuk Önöknek  Székelyföld természeti és történelmi látványosságait egyaránt. Önök dönthetik el, hogy mit szeretnének látni!

A téli kalandtúrák közül bármelyik, vagy akár az összes felcserélhető a választható túrák bármelyikére! Hogyha esetleg van olyan hely Székelyföldön, ahová szeretne eljutni, de nem szerepel sem a betervezett, sem a választható túratervekben, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot és megoldjuk a problémát!

A szolgáltatás többi része nem változik. Mikrobuszunkkal elhozzuk Önöket Magyarországról, 5 napig teljes ellátást, szervezett napi programokat és idegenvezetést biztosítunk kellemes családias környezetben, majd hazavisszük Önöket, ahogyan tőlünk ezt megszokhatták, mindezt már 135.000 forinttól!

 

Néhány népszerű látnivaló (választható túra), amelyekről talán már hallottak és mi eljuttathatjuk oda Önöket:

-Parajdi sóbánya / szovátai Medve-tó

-Békás-szoros / Gyilkos-tó

-Segesvár történelmi központja

-Szent Anna-tó / Nyerges-tető

-csíksomlyói kegytemplom és kolostor/ csíkszeredai Mikó-vár

-Úz-völgye

-Ezeréves határ

-Farkaslaka: Tamási Áron síremléke / Korond 

-Isten széke, Kelemen-havasok

 

A választható túrákat csak 8 fős csoportok választhatják! 

 

Részletes program

1. nap, kiutazás:

Akik részt vettek a nyári kalandtúráinkon, azoknak ismerősen hangzik az első nap, vagyis a kiutazás napja.

Vasárnap reggel találkozunk, bepakolunk és kényelmesen elhelyezkedhetnek mikrobuszunkban. Kolozs megyében, pontosabban Királyhágón, lesz lehetőség tisztességesen megebédelni, mivel ott a sofőrünk mindig megéhesedik és még több mint öt óra hátra van az útból. Vasárnap estefelé érünk Székelyföldre, pontosabban Csíkszenttamásra, az erdei faházunkhoz. Ismerkedés után sort kerítünk az első székelyföldi vacsorára.

 

2. nap, Lovasszánkázás:

A második nap a túra első napja, itt vágunk neki először Székelyföld tájainak. Reggeli után tartunk egy rövid tájékoztatót, azután kezdetét veszi a téli kalandtúra. Lovalasszánnal körbejárjuk a mesébe illő  környéket, erdőket mezőket, havas fenyveseket. Megismerkedhetnek fogatosunkkal és forralt borral vagy a környéken szedett gyógynövényekből főzött teával melegítjük magunkat és gyönyörködünk a hóval borított tájban, miközben a jó pálinkától dalra fakadhatnak és székely történeteket hallgathatnak. 

Mire visszaérkezünk a házhoz, már székely lakomával vár a család többi tagja, majd házi pálinkával megpróbáljuk feldolgozni a nap eseményeit.

    

További képek…

 

         3. nap, Kerámiaműhely és a téli Hargita:

Délelőtt ellátogatunk egy kerámia műhelybe, ahol a vendégeink megcsodálhatják, hogyan készülnek a korondi kerámiaedények és részletes tájékoztatást kaphatnak több évtizedes tapasztalattal rendelkező mestertől.

Aki már megfordult Székelyföldön az már valószínűleg volt a Madarasi-Hargitán, de nem télen. Télen a a Hargitán, több méteres a hó, az elhavazott fenyők ezrei állnak, mint szobrok a fehér fagyott világban, és emlékeztetnek azokra a nagy telekre amit nagyon rég nem éreztünk és Magyarországon talán még sosem érezhettek. Ez a túra a hóról szól az igazi nagy télről és az általa biztosított csodálatos fagyos látványvilágról.

  

 

        4. nap, Kovácspéter 

Télen, a nyári kalandtúráinktól eltérően, autó után épített hatalmas szánkókkal visszük fel a vendégeinket Kovácspéterre, hogy ne maradjon ki a kaland a téli túrákból sem. Természetesen aki óhajtja az az autóban is utazhat, ahogy az a nyári kalandtúráinkon a megszokott.

Kovácspéter vagy a csíki székelyekként Sóvető nekünk és vendégeinknek még különlegesebb mint másoknak, mivel családunknak egyik csángó barátja (a 7 kovácspéteri lakos egyike) a hideg sóvetői túra közepén, meleg, rétes, túrós, csángó puliszkával várja vendégeinket. És elmeséli milyen volt megöregedni a hegyekben, a falvak zajától távol és milyen az élet egyedül fent a havasokban.

Kovácspéter a Gyergyói-havasok egyik turisztikai látványossága, egy igazi tanyavilág. 1956-ban a településnek 100 lakosa volt, 1992-ben 15, míg 2002-ben 8.

1977-ben épített kápolnánál minden évben augusztus 22-én búcsú van, ahol több száz zarándok vesz részt. A kápolna közel 1300 méter magasan helyezkedik el, ezért lenyűgöző kilátás nyílik a Székelyföld hegyeire (Fekete-Hagymás, Nagy-Hagymás, Egyes-kő, Ecsém, Pongrác-tető, Piricske, Görgényi-havasok, Somlyói-délhegy). Kovácspéter tetején, a hatalmas hegyek oltalmában meglakomázunk, koccintunk egyet a szebb jövőért és indulunk vissza az erdei faházba.

További képek…

 

5. nap, Pihenés:

Az előző napok  garantáltan kimerítik a „jónépet” , és elég késő is lesz mire hazaérkezünk. Ezért úgy gondoltuk, hogy ezután jöhet egy lazább nap, mivel nem edzőtáborban vannak, és van, aki lazítani jön Székelyföldre.

Délelőtt meglátogatunk néhány környékbeli műemléket, amelyek a falvak jelképeivé váltak (csíkszenttamási csonkatorony, a csíkkarcfalvi vártemplom stb.), a nap többi részében dézsázás, szánkózás és szabad foglalkozás.

Aki már részt vett a túráinkon az tudja, hogy a ház nem akármilyen helyen van és ha kell télen még szebb látvány tárul elénk mint nyáron. Vendégeink javaslatára, áldozunk egy napot arra is, hogy körbejárják Nagy-hegyet, a környéket ahol a ház fekszik. Továbbá lehetséges szánkózással vagy akár hóember építéssel szórakozni.

Kipróbálhatják a pihenésnek egy kellemes formáját:

A székely ember a pihenésnek is megadja a módját. 8 személyes fából készült fürdő dézsánkat Szent Anna – feredő-i forrásvízzel töltöttük fel, és a forrásvizet két mázsa parajdi sóval vegyítettük. A fadézsában a vizet +35 és +40 Celsius fok között tartjuk, még ha a kinti hőmérséklet -30 Celsius fok is. Eközben forralt borral és pálinkával kínáljuk vendégeinket, és a kinti fürdődézsából gyönyörködhetnek a lenyűgöző kilátásban az alattunk fekvő völgyben és a szemben lévő Hagymás-hegységben.

   

 

       6. nap, Disznóvágás:

Idehaza Székelyföldön, egy háznál egy disznóvágás az egy igazi ünnepség, ahol összegyűl a család apraja nagyja és kiveszik a rokonok is a részüket a disznóvágásnak minden velejárójából.

Ezen a napon a család mellet a rokonok helyett, vendégeink vesznek részt egy hagyományos székely disznóvágáson, úgy ahogy öregjeinktől reánk maradt.

Ez az ünnepség a vendégeink tiszteletére lesz tartva, hogy felejthetetlenné tegyük a velünk töltött hetet.

 

 

7. nap, hazautazás:

Szombaton megreggelizünk, bepakolunk, kényelmesen elhelyezkedünk, és indulunk vissza Magyarországra.  Szombat délutánra vissza is érkeztünk oda, ahonnan 6 nappal ezelőtt elindultunk.

 

 

Alternatív kalandtúrák

 

  1. Kutyásszánozás

A kutyaszánozás garantáltan felejthetetlen élményt biztosít mindenkinek, éppen ezért mi is nagyon örülünk, hogy ezzel a lehetőséggel is élhetnek a nálunk járók, vendégeink, akár saját kutyafogatot is hajthatnak.  Ezt az élményt mindenkinek át kell élnie!

Hogy fáj-e a kutyáknak a szánhúzás?

Erre a kérdésre, határozottan NEM a válasz! Ezeknek a kutyáknak (szibériai husky, grönlandi kutya, alaszkai malamut) sokkal nagyobb a mozgásigényük, mint a legtöbb kutyának. Nekik kevés egy tágas udvar és a délutáni séta. Munkakutyák. Szánhúzásra lettek teremtve. Vérükben van a sok mozgás és a húzás utáni vágy. Gyakran kell sétáltatni, futtatni és hevederrel húzatni velük. A futás, a húzás, az erdő, a hideg és a hóval borított táj a mindenük, és persze a gazdi elismerő dicsérete minden túra végén.

              

 

2. Egyes-kő túra

Az Egyes-kő, Románia egyik legszebb nemzetiparkjának az ékköve. Nyáron és télen is nagy élményt biztosítanak az odalátogatóknak a hatalmas sziklák és az elmondhatatlan kilátás. Több órás gyalogtúra vezet oda a méteres vagy több méteres hóban ezért csak olyanoknak ajánljuk, akik ha nem is rendszeres túrázók de bírják a gyaloglást.

3. Két ló és két kutya

Két ló (Fecske és Gabi) viszi a csapat csomagját egy szánon és két kutya (Hattyú és Fickó) vigyázza a biztonságot. Reggel korán elindulunk a faluból és a Csíki havasok legmagasabb pontja, Naskalát felé vesszük az irányt ami télen csak gyalog megközelíthető. A lovak csak a csomagot hozzák, a rossz útviszonyok és a hideg miatt mi gyalog haladunk mellettük. Valamikor a székelyek ily módon mentek át a hegyeken Gyímesekbe vagy a román földekre vásárba. Ezt a túrát csak jó fizikummal rendelkezőknek ajánljuk.