NYÁRI KALANDTÚRÁK

 

2022. május 8. és október 29. közötti túratervek

 

Részletes program

1. nap, kiutazás:

Vasárnap reggel találkozunk, bepakolunk és kényelmesen elhelyezkedhetnek mikrobuszunkban. Kolozs megyében, pontosabban Királyhágón lesz lehetőség tisztességesen megebédelni, mivel ott a sofőrünk mindig megéhesedik, és még több, mint négy óra hátra van az útból. Vasárnap estefelé érünk Székelyföldre, pontosabban Csíkszenttamásra, az erdei faházunkhoz. Az ismerkedést a túravezetővel a kiutazás alatt le is tudhatják, mivel a mikrobusz sofőrje a túravezető szerepét is betölti egyben, ezért már csak a személyzet (család) többi tagját kell megismerni. Ismerkedés után sort kerítünk az első székelyföldi vacsorára.

Hogyha önerőből utaznak el Székelyföldre, vagyis nem igénylik a  mikrobuszos ki-, és hazautazást, akkor vasárnap délután a megegyezett időpontban találkozunk a leszögezett helyen.

       

 

2.nap, Naskalat túra:

A második nap, a túra első napja, itt vágunk neki először Székelyföld hegyeinek. Reggeli után tartunk egy rövid tájékoztatót, azután  elhelyezkedünk a terepjáró autóinkban és kezdődhetnek a kalandtúrák. Elsőként Naskalat-hegységet látogatjuk meg. Itt található a Csíki-havasok legmagasabb pontja Naskalat- tető (1550m). Naskalat-tetőről azt kell tudni, hogy erre vezetett a 32. magyar hegyi határvadászok kitörési útja 1944 őszén, akik hősi halált haltak. Emléküket a Kondra-kereszt őrzi, ami egyben az elcsatolt területek magyarságával a  kapcsolatot is erősíti.

Naskalat-tetőről csodálatos kilátás nyílik a Keleti-Kárpátok hegyvonulataira, a csíki falvakra és a gyimesi patakokra. Persze néhány órás terepautózás szükséges ahhoz, hogy eljussunk a nehezen megközelíthető Naskalat-tetőre, de tulajdonképpen ebben rejlik szolgáltatásunk egyedisége, hogy kényelmesen eljuttatjuk Önöket nehezen megközelíthető de egyben kihagyhatatlan helyekre. A Naskalat-hegységben elérjük a napi túránk felét, ezért sort kerítünk egy erdei lakomára a festői táj mellet. A Naskalat-hegységet elhagyva, az Ördög-hágón keresztülhaladunk Öcsém (Ecsém)-tető felé, onnantól már hazafele visz az utunk. A híres „Bükkfásmarton” keresztül lassan beérünk a falvak közé.

A „Naskalat túra” a leghosszabb hegyi túráink egyike, amely az izgalmas terep élménye és a festői táj szépsége mellett írott történelemmel is rendelkezik. Utunk során több helyen is megállunk, hogy vendégeink gyönyörködhessenek az erdélyi táj szépségeiben.

Késő délutánra visszaérkezünk a szálláshelyre, ahol már székely lakomával vár a személyzet. Vacsora után lesz lehetőség megkóstolni a helybéliek pálinkáját, borát esetleg egyéb italát, és hallgatni színes történeteiket.

  

további képek…

 

3.nap, Kovácspéter:

Az előző napi túra garantáltan kimeríti a „jónépet”, többek között annak köszönhetően, hogy egész nap 1500 méteres magasságban „mászkálunk” és a szálláshelyünk is közel ezer méter magasan helyezkedik el. Az embernek idő kell, amíg megszokja a hegyi gyérebb, de egyben tisztább levegőt, ezért Kovácspéter, egy lazább és rövidebb, de nem kevésbé gyönyörű túra, mint Naskalat.

Kovácspéter a Gyergyói-havasok egyik turisztikai látványossága, egy igazi tanyavilág. 1956-ban a településnek 100 lakosa volt, 1992-ben 15, míg 2002-ben 8.

1977-ben épített kápolnánál minden évben augusztus 22.-én búcsú van, ahol több száz zarándok vesz részt. A kápolna közel 1300 méter magasan helyezkedik el, ezért lenyűgöző kilátás nyílik a Székelyföld hegyeire (Fekete hagymás, Nagyhagymás, Egyes-kő, Ecsém, Pongrác-tető, Piricske, Görgényi-havasok, Somlyói-délhegy, Hargitai- havasok). Megismerkedhetnek családunk csángó barátjával, a 8 kovácspéteri lakos egyikével aki a  túra után meleg, rétes, túrós, csángó puliszkával várja vendégeinket.

A délután további részében, szabadidős tevékenység.

    

további képek…

 

4.nap, Fekete-rez túra:

A negyedik napon kerül sor a „Fekete-rez túrára”, ami hasonlóan hosszú és gyönyörű, mint a „Naskalat túra”. Fekete-rez (1538m) a Gyergyói-havasok egyik hegye, amit az tesz különlegessé, hogy itt ered a Maros-folyó. Fekete-rez fele haladva megállunk Gréces-tetőn, Marosfőn és még néhány különleges helyen. Fekete-rez csúcsa fele, 1350 m magasan meglátogatjuk a Maros forrását. Elmeséljük a folyó legendáját és, hogy Szegednél ömlik a Tiszába, hűvös vizével szomjunkat oltjuk, és folytatjuk utunkat a csúcs fele. Fekete-rez csúcsáról lélegzetelállító kilátás nyílik egész Felcsíkra és Gyergyóra. Az összes falu a lábaink előtt hever, be lehet látni egészen Csíkszeredáig, beleértve a Somlyó-hegyet.

A tetőn a falvak számolása közben megebédelünk, megosztunk Önökkel néhány érdekességet az elénk terülő falvakról, hegyekről, majd elindulunk hazafele.

 

további képek…

 

5.nap, Madarasi Hargita:

 Az utolsó magashegyi kalandtúrára hagytuk a legmagasabb hegyet, ami nem más mint a Madarasi Hargita (1801 m). A Madarasi Hargita, Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa. A tetőről beláthatjuk az előző túrák hegyeit, látni lehet Erdély határát képező Fogarasi-havasokat. Ez a túra néhány dologban különbözik az eddigiektől, például az terepautózás mellé jön még körülbelül fél óra gyalogtúra a csúcsig. A Madarasi Hargitán, már másokkal is osztoznunk kell a festői táj szépségében, mivel viszonylag könnyen megközelíthető, és így a Hargita leglátogatottabb hegycsúcsa. Persze mi nem fogjuk könnyen megközelíteni, mivel járatlan úton fogunk haladni, hogy a terepezés élménye lenyűgözőbbé tegye a kirándulást. Ezért megmászunk néhány hegyet, amíg a Madarasi Hargitára érünk. Természetesen itt sem marad el a hegyi lakoma, székelysörrel és pálinkával megkoronázzuk a nap eddigi élményeit, és indulunk vissza az erdei faházba, ahol befejezzük a „koronázást”.

 

további képek…

 

6. nap, Lovasszekerezés:

Elérkezett az utolsó napja a kalandtúráknak. Mi úgy gondoljuk, hogy ez valamivel másabb kell legyen, mint a többi, ezért terepjáró autó helyett lovasszekérrel megyünk ”kalandtúrázni”. Természetesen ez teljesen más élményt nyújt, mint a terepjárós kalandtúrák. Csendesebb, szelídebb  és inkább van harmóniában a természettel, mint a 2 tonnás Land Rover Discovery terepjárók. Lovasszekérrel körbejárjuk a falut és környékét. Ebéd után ellátogatunk egy kerámia műhelybe, ahol a vendégeink megcsodálhatják, hogyan készülnek a korondi kerámiaedények és részletes tájékoztatást kaphatnak a több évtizedes tapasztalattal rendelkező mestertől.

A hetet az eddigieknél is különlegesebb lakomával koronázzuk, este rakunk egy hatalmas tábortűzet és igyekszünk felejthetetlenné tenni a velünk töltött hetet.

       

7. nap, hazautazás:

Szombaton megreggelizünk, bepakolunk, kényelmesen elhelyezkedünk, és indulunk vissza Magyarországra.  Szombat délutánra vissza is érkeztünk oda, ahonnan 7 nappal ezelőtt elindultunk.