TÉLI KALANDTÚRÁK SZÉKELYFÖLDÖN

„Télen más színe van a tájnak, és más íze a SZÉKELYFÖLDI KALANDTÚRÁKNAK!”

Aki már nyaralt Erdélyben a gyönyörű, lágy, zöld, vadregényes tájon, annak javasoljuk, hogy egyet ”teleljen” is ott!  Erdély télen: hideg, fagyos és zord, de annál gyönyörűbb és tekintélyt parancsolóbb, mint nyáron!

 

A rengeteg érdeklődőnek hála, a nyári kalandtúrák után november 11-től elkezdjük a téli kalandtúrákat. Téli kalandtúráink már csak előleggel foglalhatóak!

2018 november 11-től,  Székelyföld hegyein kívül, egész Székelyföldet megmutathatjuk Önöknek természeti és történelmi látványosságait egyaránt. Önök dönthetik el, hogy mit szeretnének látni!

A téli kalandtúrák közül bármelyik, vagy akár az összes felcserélhető a választható túrák bármelyikére! Hogyha esetleg van olyan hely Székelyföldön, ahová szeretne eljutni, de nem szerepel sem a betervezett, sem a választható túratervekben, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot és megoldjuk a problémát­!

A szolgáltatás többi része nem változik. Mikrobuszunkkal elhozzuk Önöket Magyarországról, 5 napig teljes ellátást, szervezett napi programokat és idegenvezetést biztosítunk kellemes családias környezetben, majd hazavisszük Önöket, ahogyan tőlünk ezt megszokhatták, mindezt már 79.000 forinttól!

 

Néhány népszerű látnivaló (választható túra), amelyekről talán már hallottak és mi eljuttathatjuk oda Önöket:

-parajdi sóbánya / szovátai Medve-tó

-Békás-szoros / Gyilkos-tó

-Segesvár történelmi központja

-Szent Anna tó / Nyerges tető

-csíksomlyói kegytemplom és kolostor/ csíkszeredai Mikó-vár

-Úz völgye

-Madarasi-Hargita

-Ezeréves határ

-Farkaslaka: Tamási Áron síremléke / Korond

 

2018 november 11 és 2019 április 6 közötti túratervek

 

Részletes program

1. nap, kiutazás:

Akik részt vettek a nyári kalandtúráinkon, azoknak ismerősen hangzik az első nap, vagyis a kiutazás napja.

Vasárnap reggel találkozunk, bepakolunk és kényelmesen elhelyezkedhetnek mikrobuszunkban. Kolozs megyében, pontosabban Királyhágón, lesz lehetőség tisztességesen megebédelni, mivel ott a sofőrünk mindig megéhesedik és még több mint négy óra hátra van az útból. Vasárnap estefelé érünk Székelyföldre, pontosabban Csíkszenttamásra, az erdei faházunkhoz. Az ismerkedést a túravezetővel a kiutazás alatt le is tudhatják, mivel a mikrobusz sofőrje a túravezető szerepét is betölti egyben, ezért már csak a személyzet (család) többi tagját kell megismerni. Ismerkedés után sort kerítünk az első székelyföldi vacsorára.

Hogyha önerőből utaznak el Székelyföldre, vagyis nem igénylik a  mikrobuszos ki- és hazautazást, akkor vasárnap délután a megegyezett időpontban találkozunk a leszögezett helyen.

 

2.nap, terepszemle:

A második nap a túra első napja, itt vágunk neki először Székelyföld hegyeinek. Reggeli után tartunk egy rövid tájékoztatót, azután  elhelyezkedünk kényelmesen a klímázott terepjáró autóinkban és kezdődhetnek a kalandtúrák. Az első túranap a terepszemle.  A terepszemle során körbejárjuk a falvat körülvevő közeli hegyeket, mint például: Gréces, Eszkotár vagy Garados. Ezek a hegyek csupán 200-300 méterrel tornyosulnak a falu fölé, de csúcsaikról lenyűgöző látvány tárul elénk a hóval fedett csíki falvakról, a téli zord erdélyi tájról. Farkasszemet nézhetünk az ezer méterrel a falvak fölé tornyosuló Hargitával vagy éppen a Nagy-Hagymással, és mondhatjuk, hogy: „jövünk”!

Az ebéd a faluban lesz, a családi házban!

Mire visszaérkezünk az erdei házhoz, már székely lakomával vár a személyzet. Forralt borral meg házi pálinkával megpróbáljuk feldolgozni a nap eseményeit, a fából készült fürdődézsában.

További képek…

 

3.nap, Egyes-kő és Nagy-Hagymás túra:

A nyár folyamán minden vendégünk megkérdezte, hogy mi az a távolban magasodó sziklás hegyvonulat, ami oly festőien ékesíti erdei faházunkból a kilátást. Felvilágosítottuk őket, hogy az a Hagymás-hegység. Meséltünk és csak meséltünk róla, de nem vittük el oda. Márpedig hogyha a Madarasi- Hargita a székelyek szenthegye, akkor az Egyes-kő Székelyföld ékköve! Vagyis minden magyarnak látnia kell! Ezért döntöttünk úgy, hogy megmutatjuk magyarországi testvéreinknek.

A Hagymás-hegység legnagyobbika a Nagy-Hagymás. A maga 1792 méteres tengerszint fölötti magasságával Székelyföld második legmagasabb hegycsúcsa a Madarasi-Hargitát követően. A csúcsról a kilátás és a hegy önszépsége, talán még a székelyek szenthegyét (Hargita) is felülmúlja. Két zord sziklafal a Nagy-Hagymás és Ecsém között ott áll büszkén az Egyes-kő, mint koronán az ékkő, a Hargitához hasonlóan, csak egyet jelent egy székely számára: „itthon vagyok”!

Az Egyes-kő és Nagy-Hagymás túra során néhány órára el kell hagynunk az autó kényelmét, és Balánbányáról gyalog folytatjuk utunkat tovább, ami körülbelül 3-4 óra gyalogtúrát jelent a menedékházig, onnan 2 órát a Nagyhagymás csúcsáig és ugyanennyit vissza Balánbányáig. A menedékháznál, ami az Egyes-kő lábánál fekszik, megebédelünk, majd gyönyörködhetnek testközelből a Hagymás-hegységben.

Visszatérésünkkor a család többi tagja meleg lakomával, meleg fogadtatásban részesít.

4. nap, Pihenés:

Az előző napi túra garantáltan kimeríti a „jónépet”, többek között annak köszönhetően, hogy egész nap 1700 méteres magasságban „mászkálunk”, és elég késő lesz mire hazaérkezünk. Ezért úgy gondoltuk, hogy ezután jöhet egy lazább nap, mivel nem edzőtáborban vannak, és van, aki lazítani jön Székelyföldre. Délelőtt meglátogatunk a faluban és a környéken néhány műemléket, mint például: a Csíkszenttamás-i Csonkatornyot, a Feneketlen-tavat, a Szent Anna kápolnát vagy akár a Csíkkarcfalv-i vártemplomot. Ebéd után a nap hátralévő részében pihenés. Természetesen a székely ember a pihenésnek is megadja a módját. 8 személyes fából készült fürdő dézsánkat Szent Anna – feredői forrásvízzel töltöttük fel, és a forrásvizet parajdi sóval vegyítettük fel. A fadézsában a vizet +40 Celsius fokon tartjuk, még ha a kinti hőmérséklet -30 Celsius fok is. Eközben forralt borral és pálinkával kínáljuk vendégeinket, és a kinti fürdődézsából gyönyörködhetnek a lenyűgöző kilátásban az alattunk fekvő völgyben és a szemben lévő Hagymás-hegységben.

 

 

5. nap, Kovácspéter:

Kovácspéter vagy a csíki székelyekként Sóvető nekünk és vendégeinknek még különlegesebb mint másoknak, mivel családunknak egyik csángó barátja (a 8 kovácspéteri lakos egyike) a hideg sóvetői túra után meleg, rétes, túrós, csángó puliszkával várja vendégeinket.

Kovácspéter a Gyergyói-havasok egyik turisztikai látványossága, egy igazi tanyavilág. 1956-ban a településnek 100 lakosa volt, 1992-ben 15, míg 2002-ben 8.

1977-ben épített kápolnánál minden évben augusztus 22-én búcsú van, ahol több száz zarándok vesz részt. A kápolna közel 1400 méter magasan helyezkedik el, ezért lenyűgöző kilátás nyílik a Székelyföld hegyeire (Fekete-Hagymás, Nagy-Hagymás, Egyes-kő, Ecsém, Pongrác-tető, Piricske, Görgényi-havasok, Somlyói-délhegy, Hargitai- havasok). Kovácspéter tetején, a hatalmas hegyek oltalmában meglakomázunk, koccintunk egyet a szebb jövőért és indulunk vissza az erdei faházba.

További képek…

 

6. nap, Lovasszánkázás/lovasszekerezés:

Elérkezett az utolsó napja a kalandtúráknak. Mi úgy gondoljuk, hogy ez valamivel másabb kell legyen mint a többi, ezért terepjáró autó helyett, lovasszánnal vagy szekérrel megyünk ”kalandtúrázni”. Lóval körbejárjuk a mesébe illő  környéket, ahol az erdei faházunk épült. A lovasszánon megismerkedhetnek fogatosunkkal és forralt borral vagy a környéken szedett gyógynövényekből főzött teával melegítjük magunkat. A hetet az eddigieknél is különlegesebb lakomával koronázzuk és igyekszünk felejthetetlenné tenni a velünk töltött hetet.

 

7. nap, hazautazás:

Szombaton megreggelizünk, bepakolunk, kényelmesen elhelyezkedünk, és indulunk vissza Magyarországra.  Szombat délutánra vissza is érkeztünk oda, ahonnan 6 nappal ezelőtt elindultunk.